Een font zegt heel veel

Geplaatst op 14-12-2018

Bij online font gebruik loop je nog weleens ergens tegenaan. Op drukwerk heb je volledige controle over het afbreken van zinnen en het uitlijnen van je tekst. In een ontwerp voor het web gaat dit toch net iets anders. Daar bepaalt de browser hoe de zin of kop wordt afgebroken. Daar heb je dan een prachtige H1 voor bedacht maar schiet het laatste woord net naar de volgende regel. Je zult die controle uit handen moeten geven, gelukkig zijn er nog genoeg facetten waar je wel grip op blijft houden.

Wat is wat?

Korte introductie is misschien wel gewenst. Vroeger had je kasten staan vol met loden letters. Bovenin vond je dan de hoofdletters en onderin de kleine letters, vandaar de naamgeving onderkast om kleine letters aan te geven. Stamt nog uit vroegere tijden, leuk weetje. Voor velen van jullie zal het verschil tussen Bold (vet) en Italic (cursief) wel bekend zijn. Schreef en schreefloos staan beter bekend als serif en sans serif. De serif fonts zijn de klassiekers zoals ‘Times New Roman’, terwijl sans serif al een stuk moderner oogt, denk aan Futura en Helvetica. En dan ben je er nog niet, Clarendon valt onder de Slab serif fonts, goed voor posters, billboards en grote uitingen. Script fonts lijken alsof ze cursief geschreven zijn en ogen heel sierlijk. Als laatste hebben we de handgeschreven fonts, deze ogen heel uniek maar zijn online wat lastiger in te zetten. Beter geschikt voor logo’s. 

Fonts met en zonder licenties

Voor online gebruik zijn we tegenwoordig ontzettend verwend met Google fonts. Daar zitten op het moment van schrijven bijna 1000 fonts in. Keuze genoeg. Daartegenover staat dat er in de wereld nog veel meer fonts zijn maar wel met een licentie, en niet altijd online bruikbaar om welke reden dan ook. Degene die wel online te gebruiken zijn daar zal een licentie voor gekocht moeten worden. Dit kan jaarlijks aardig oplopen in kosten voor het gebruik van een soortgelijk font!

Een font zegt veel

Hieronder een paar voorbeeld om aan te tonen dat het juiste font van belang is. In een font zit gevoel en wekt gevoel op!

I will always find you

Zelfde tekst, andere boodschap

Laatste tips

Ben je zelf nou benieuwd naar een bepaald font, download dan de app van What the font!? Je maakt dan een foto van het font en de app komt met suggesties welk type het is, erg handig. Wil je advies over font gebruik? Daarbij kunnen onze ontwerpers je van voorzien!

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Laat een bericht achter

* = verplicht
Plaats reactie

Meer weten?

Vond je dit een interessant artikel en zou je meer willen weten over onze werkwijze en wat we te bieden hebben? 

Neem contact op