Hoe DigiToegankelijk is jouw website?

Geplaatst op 09-07-2019

Een restaurant met een speciale ingang voor rolstoelen, een camping die rekening houdt met mindervaliden. We vinden het allemaal heel normaal. We reageren zelfs verontwaardigd als het niet zo is. Maar hoe is dat met jouw website? Houd jij al rekening met mindervaliden?

Verplicht

Als Nederlanders vinden wij onszelf een tolerant volk. Iemand in een rolstoel mag in een restaurant net zo genieten van lekker eten als jij. En doven en slechthorende zijn blij dat er een gebarentolk op televisie is om het journaal over te brengen. Online is dit niet anders, zie het als extra service naar jouw klanten. Sterker nog, vanaf september wordt het verplicht voor (semi-)overheidsinstanties.

Wegmarkering voor een invalide parkeerplaats

De websites van (semi-)overheidsinstanties die na 23 september 2018 live zijn gegaan, moeten voor 23 september dit jaar DigiToegankelijk zijn. Sites die ouder zijn hebben een jaar langer de tijd om hun zaakjes op orde te brengen. Die moeten voor 23 september 2020 aangepast zijn.

Hoe maak ik mijn website DigiToegankelijk?

Een restaurant moet denken aan een ingang die breed genoeg is. Binnen moet er genoeg ruimte zijn om met een rolstoel te kunnen manoeuvreren. Maar hoe doen we dit digitaal? Denk hierbij aan voldoende contrast, maar houd ook rekening met de keuze van je font. Er zijn tal van onderwerpen waarbij je rekening kunt houden. Op de speciale website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties staat hoe je per onderwerp jouw website kunt verbeteren.

Structuur meegeven aan tekst

Een titel, relevante tussenkopjes, alinea’s scheiden door witregels en quotes tussen aanhalingstekens zijn zo maar een aantal voorbeelden hoe je structuur kunt geven aan een tekst. Door dit in de code mee te geven kan deze digitale tekst duidelijker omgezet worden in spraak of braille door hulptechnologieën. Naast het DigiToegankelijker maken van je website, is dit voor zoekmachines ook prettig. Zij zien ook sneller wat er op een bepaalde pagina staat.

Afbeeldingen en vormgeving

Voor slechtziende en bezoekers die kleurenblind zijn is het van belang dat de website voldoende contrast biedt. Let hier goed op, ook als je het volgens de huisstijl anders vorm wil geven. Wees creatief en laat het contrast leidend zijn. In de meeste gevallen komt de huisstijl alsnog tot zijn recht.

Verschillende tinten rood met verschillende kleuren letters. Zo is het contrast, of het gebrek aan contrast, goed te zien

Bij afbeeldingen is het belangrijk dat ze voorzien zijn van een relevante alt-tekst. Hierin kun je de afbeelding omschrijven. Hulptechnologieën maken gebruik van de alt-tekst om de afbeelding om te zetten in braille of een andere vorm.

Test jouw website

Ben je na het lezen nieuwsgierig hoe DigiToegankelijk jouw website is geworden dan kun je op deze website genoeg tools vinden om jouw site te testen. Op diezelfde website staat ook nog meer achtergrondinformatie. Zo vind je daar een aantal interessante video’s, alleen is de theorie wel redelijke droge kost.

Alleen verplicht voor de (semi-)overheid?

De wet is enkel van toepassing op (semi-)overheidsorganisaties. Toch adviseren wij de website van het Ministerie een keer door te lezen. Het kost misschien wat extra tijd, maar uiteindelijk is het een investering in je website. De winst zit vooral in en duidelijkere uitstraling en betere broncode. Mocht je hier vragen over hebben, zijn wij uiteraard bereikbaar. Je maakt jouw site ook toegankelijker voor de digitale wereld, zoals zoekmachines.

Goed voor betere SEO

Door jouw site op die manier te verbeteren, til je jouw content direct naar een hoger niveau. Denk hierbij onder andere aan de tekst, contrast, afbeeldingen en vormgeving waar we het eerder over hadden. Op het gebied van SEO (zoekmachine optimalisatie) wordt je site er alleen maar beter van. Dit zorgt weer voor meer traffic. En vergeet vooral ook niet de doelgroep die eerst jouw website links liet liggen. Nu kunnen zij beter hun weg vinden. Jouw website is voor hun nu wél toegankelijk!

Weergave van aantal bezoekers op website gedurende een half jaar

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Laat een bericht achter

* = verplicht
Plaats reactie

Meer weten?

Vond je dit een interessant artikel en zou je meer willen weten over onze werkwijze en wat we te bieden hebben? 

Neem contact op