Evolutie van visuele ontwikkelingen

Geplaatst op 21-08-2019

Bij het ontwerpen van een nieuwe website hebben we continu te maken met veranderlijke technieken en trends die elkaar blijven opvolgen. Dit is allemaal van invloed op de uitstraling een website. De evolutie van een websites is al een aparte blog waard. We concentreren ons in deze blog op visuele ontwikkelingen, met name die van de laatste tien jaar. In die periode zijn vele verschillende designvormen voorbij gekomen.

Floppy

Voordat we naar die verschillende designstromingen gaan, zijn er ook designelementen die niet evolueren. Blijven deze hopeloos achter of zijn ze tijdloos? Denk bijvoorbeeld aan het ‘opslaan-icoon’. De floppy. Iedereen die 25 jaar en jonger is heeft die nooit vast gehad. Toch associeert iedereen dit met opslaan. Let er de volgende keer maar eens op als je in Word werkt. 

Stapel van vier floppy'sKast met meerdere archiefmappen

 

 

 

 

 

 


Want even voor de jongere lezers en simpel uitgelegd. Een floppy was de voorloper van de USB, alleen had de meest gebruikte variant een maximale opslag van ±1MB. Nu is dit minimaal 16, 32 of 64 duizend (!) keer zo groot. Ook het uiterlijk lijkt in de verste verte niet op een USB. En wat te denken van het icoontje van de Windows Verkenner, gebaseerd op de archiefkast.

 

Hamburgermenu

Terug naar het oorspronkelijke onderwerp, websites. Er zijn veelIcoon, button van een hamburgermenu verschillen te benoemen tussen nu en 2010. Om de tijdsgeest even te schetsen. 2010 was het jaar van de diskwalificatie van Sven Kramer op de Olympische Spelen en we wonnen zilver op het WK voetbal. Of verloren we goud? Hoe dan ook, het responsive maken van een website was destijds een hot item. Dit houdt in dat de website zich aanpast aan het device waarmee je naar de site kijkt; mobiel, tablet of desktop. Dit betekende ook de introductie van het ‘ hamburgermenu’.

 

Responsive websites

Nu, tien jaar later, heeft het responsive maken van websites een veel prominentere rol. Het proces is omgedraaid. Het is geen onderdeel meer van het grote geheel, het is het beginpunt. Eerst mobielvriendelijk en dan de desktopversie. De daaropvolgende jaren werd de term ‘flat-design’ geïntroduceerd. Een plat plaatje met geen tot heel minimaal gebruik van schaduwen of glimmende randjes. Windows 8 en de menuweergave van iOS7 zijn er hier mooi voorbeelden van.

Tablet met het startscherm van Microsoft Windows 8

 

 

 

 

 

 

 


 

Flat-design

De tegelstructuur/blokken kwamen ook terug in het ontwerp van websites. Met de blokken is een website bouwen letterlijk terug te zien in het eindresultaat.
Het flat-design zag je ook terug in illustraties op de website. Nog steeds worden deze regelmatig gebruikt, maar de oorsprong lag in de afgelopen vijf tot tien jaar.


CalculatorSkeuomorfisme vs. material design

In diezelfde periode kwam het skeuomorfisme opzetten. Hierbij verwijst het design naar de originele, vaak ouderwetse, toepassing. De mobiele apps in iOS 7 zijn hier een goed voorbeeld van. De app om audio op te nemen was een ouderwetse microfoon. De rekenmachine zag er uit als een echte rekenmachine en agenda leek wel een scheurkalender. Tegenwoordig zie je meer material design. Dit is een stuk abstracter, maar heel functioneel. 

Screenshot_Calendar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsgierig

Welke voorbeelden van oude trends ken jij? Of ken je nog meer voorbeelden die gelijk zijn aan het ‘opslaan-icoon’. Wij zijn erg nieuwsgierig. Net zoals wij erg nieuwsgierig zijn hoe we deze blog over tien jaar lezen. Zien we de floppy nog steeds als de illustratie van opslaan en welke nieuwe trends zijn er ontstaan?

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Laat een bericht achter

* = verplicht
Plaats reactie

Meer weten?

Vond je dit een interessant artikel en zou je meer willen weten over onze werkwijze en wat we te bieden hebben? 

Neem contact op