De zomer voorbij? Tijd voor winterse cocktails!

Geschreven door Wessel Verburgh

De zon is verdwenen, de dagen worden korter en de temperaturen dalen. De zomer is nu echt voorbij, maar dat betekent niet dat we het gezellig moeten houden met warme chocolademelk alleen. Nee, wij hebben iets beters: heerlijke winterse cocktails! Speciaal voor de koude maanden hebben wij vijf heerlijke cocktailrecepten verzameld, ideaal om thuis te maken met de Fastware cocktailshaker. Laat de winter maar komen!

1. Winter Spiced Old Fashioned

Voor wie van klassieke smaken houdt, is de Winter Spiced Old Fashioned een perfecte keuze. De warme kruiden geven deze cocktail net dat winterse tintje.

Ingrediënten:

  • 50 ml bourbon
  • 1 tl ahornsiroop
  • 2 scheutjes Angostura bitters
  • Sinaasappelschil
  • Kaneelstokje

Bereiding: Voeg de bourbon, ahornsiroop en Angostura bitters toe aan een glas gevuld met ijsblokjes. Roer goed door en garneer met een sinaasappelschil en een kaneelstokje voor dat echte wintergevoel.

2. Hot Buttered Rum

Deze cocktail is eigenlijk meer een warme traktatie. Hot Buttered Rum is romig, verwarmend en perfect voor een koude winteravond.

Ingrediënten:

  • 60 ml donkere rum
  • 1 el ongezouten boter
  • 1 tl bruine suiker
  • Snufje kaneel, nootmuskaat en kruidnagel
  • 120 ml heet water

Bereiding: Meng de boter, bruine suiker en kruiden in een mok. Voeg de rum toe en giet er heet water bij. Roer goed totdat alles is opgelost en geniet van deze heerlijke verwarmende cocktail.

3. Cranberry Gin Fizz

De Cranberry Gin Fizz is fris maar ook winterachtig door de cranberries, en ziet er bovendien prachtig uit dankzij de rode kleur.

Ingrediënten:

  • 50 ml gin
  • 50 ml cranberrysap
  • 25 ml vers citroensap
  • 1 tl suiker
  • Spuitwater
  • IJsblokjes
  • Verse cranberries (voor garnering)

Bereiding: Vul een cocktailshaker met ijsblokjes en voeg de gin, cranberrysap, citroensap en suiker toe. Schud goed en zeef het in een glas gevuld met ijs. Vul aan met spuitwater en garneer met een paar verse cranberries.

4. Gingerbread Espresso Martini

Deze twist op de klassieke Espresso Martini brengt de smaken van winterse speculaas en gemberkoekjes naar je glas. Perfect voor koffieliefhebbers!

Ingrediënten:

  • 40 ml wodka
  • 20 ml koffielikeur
  • 25 ml vers gezette espresso
  • 1 tl gemberkoek-specerijenmix
  • IJsblokjes

Bereiding: Voeg alle ingrediënten toe aan een cocktailshaker gevuld met ijs. Schud stevig tot de shaker goed koud aanvoelt. Zeef de cocktail in een martiniglas en strooi eventueel een klein beetje extra specerijenmix bovenop.

5. Mulled Wine Sangria

Als je houdt van glühwijn, maar het graag iets creatiever aanpakt, dan is de Mulled Wine Sangria een aanrader. Een warme twist op de Spaanse klassieker!

Ingrediënten:

  • 750 ml rode wijn
  • 60 ml sinaasappellikeur
  • 2 el honing
  • 1 sinaasappel (in schijfjes)
  • 1 appel (in stukjes)
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 kruidnagels

Bereiding: Verwarm de rode wijn langzaam in een pan (niet laten koken). Voeg de sinaasappellikeur, honing, sinaasappelschijfjes, appelstukjes, kaneelstokjes en kruidnagels toe. Laat dit ongeveer 15 minuten op laag vuur trekken en serveer warm.

Ook interessant