WordPress 6.0 is gearriveerd! Wat betekent dit voor jouw website?

Geschreven door Wessel Verburgh

De grote WordPress 6.0 versie update is vrijgegeven. Deze grote update brengt een hoop nieuwe features en verbeteringen met zich mee waar je als website-eigenaar, beheerder, content maker of ontwikkelaar niet op kan achter blijven. De vraag is niet of je over gaat naar WordPress 6, maar wanneer en hoe! 

Wat is er nieuw?

Het WordPress team heeft de focus gelegd op Full Site Editing (FSE), zodat je als gebruiker zonder code-ervaring, je de gehele site kunt bewerken en vormgeven. De Gutenberg editor in WordPress is hiervoor uitgebreider en gebruikersvriendelijker geworden. Om gebruik te kunnen maken van alle mogelijkheden die FSE biedt heeft je website een blok-thema nodig die dit ondersteund. Doordat WordPress vol inzet op FSE verwachten we dat het aantal FSE-thema’s alleen maar toeneemt.

WordPress introduceert de belangrijkste features in WordPress 6.0 “Arturo”

Schrijven en editen word je makkelijker gemaakt

Zoals tekst selecteren over meerdere blokken, zodat je makkelijker kunt kopiëren, plakken. Snel en gemakkelijk interne links invoegen. Niet meer hannesen met stijlen. Je blijft in dezelfde stijl werken. Heb je zelf een button gemaakt, dan wordt de stijl in je volgende buttons automatisch overgenomen. 

In één klik een anders stijl met Style Switching

Dit is sowieso de leukste nieuwe feature. Het is mogelijk om jouw opgemaakte blok in één klik te veranderen naar een andere stijl. De achtergrondkleur, font, fontgrootte en lay-out veranderen dan in één keer mee.  

Sneller werken met meer Templates en Blokpatronen

Met standaard templates en blokpatronen kun jij sneller een webpagina opzetten en nieuwe layout opties ontdekken om je gewenste resultaat te bereiken. 

Het komt eruit te zien zoals jij wilt

Met de verbeterde Design Tools heb je meer overzicht, controle en flexibiliteit. Bijvoorbeeld over je kleuren, transparantie, lijnstijlen, marges en typografie. Laat het eruit zien, zoals jij het wilt.

Verbeterde prestaties, veiligheid en stabiliteit

Niet alleen de gebruikerservaring is verbeterd, ook de prestaties gaan omhoog. Pagina’s en posts worden sneller geladen en elementen als menu’s worden sneller uitgevoerd. Er zijn in totaal meer dan 600 bugfixes en updates doorgevoerd om prestatie, veiligheid, stabiliteit en gebruikerservaring te bevorderen.

Waarom updaten?

De één kan niet wachten om al die features uit te proberen, om zijn of haar website naar een next level te brengen. De ander is tevreden over de huidige prestaties en de manier van het bewerken van zijn website en vraagt zich af of deze update wel noodzakelijk is.

De noodzaak zit hem niet zo zeer in nieuwe functionaliteiten. Wel in de veiligheid van jouw website, de stabiliteit en de correcte werking en weergave. Er worden regelmatig kwetsbaarheden ontdekt in WordPress, plugins en thema’s. Met updates worden deze kwetsbaarheden ondervangen. Een correcte werking van jouw WordPress website hangt samen met jouw WordPress CMS, plugins en thema’s van derden. Maakt jouw website veel gebruik van functionaliteiten vanuit plugins, dan is regelmatig updaten en onderhoud altijd van belang. Worden er weinig updates en onderhoud uitgevoerd aan jouw website, dan is de ‘grote’ WordPress update naar een nieuwe versie zeker aan te raden.

Binnen 5 minuten naar WordPress 6.0!

We snappen dat je nu overtuigd bent van WordPress 6.0 en dat je zo snel mogelijk deze nieuwe versie achter jouw website wilt laten draaien. Het goede nieuws is dat dit razendsnel kan. Met één druk op de knop is jouw CMS binnen 5 geüpdatet. Met een goed onderhouden website (meermaals per jaar) en een beetje geluk, zal jouw website netjes blijven draaien na deze update. Wij raden je liever een andere aanpak aan, zeker bij een grote update zoals deze. Dan is het zelfs verstandiger om eerst een volgende versie update af te wachten. De meest voorkomende bugs zijn dan vanuit de WordPress community teruggekomen en verwerkt in deze update. Daarna voeren wij de update gecontroleerd uit.

Een gecontroleerde WordPress update

Een update van WordPress is namelijk niet zonder risico’s. Er kan van alles misgaan. In het ergste geval kan zelfs je website helemaal onbereikbaar zijn na uitvoer. Wat je vaker ziet is dat bepaalde functionaliteiten niet of niet goed meer werken of dat er visueel veranderingen optreden. Wij voeren daarom alle WordPress updates eerst gecontroleerd uit in onze testomgeving. Dit doen wij op aan de hand van de volgende werkwijze:

1. Inlezen in de update

Wat houdt de update in en wat zijn de gevolgen? Deze bevindingen halen wij uit de update logs. Hier kunnen we informatie uithalen om beter voorbereid te zijn, om fouten te voorkomen.

2. Website dupliceren naar een testomgeving

Nu we de bekende gevolgen weten van de update maken we een duplicaat aan van de website en plaatsen deze in een testomgeving. Hier gaan we de update eerst uitvoeren. In deze testomgeving kan het geen kwaad als de update een onverwachte uitwerking heeft. Als de update niet goed lukt, dan gaan we in de testomgeving het probleem oplossen. 

3. Update uitvoeren in de testomgeving

De update wordt uitgevoerd in de testomgeving. Na deze update wordt duidelijk wat de eerste gevolgen zijn. We controleren de werking van de website.

4. Overige updates in de testomgeving

Na een succesvolle WordPress update voeren we daarna de updates van de plugins en het thema uit. 

5. Volledige website test

Als alle updates zijn uitgevoerd, dan controleren we de website volledig op hoe deze wordt weergegeven, op content en functionaliteit. 

6. Backup live omgeving

Als alles goed werkt in de testomgeving maken we een backup van de live omgeving. Mochten de updates onverhoopt niet goed uitpakken, dan kunnen we een backup terugzetten.

7. Live omgeving updaten

Als de backup goed gelukt is en veilig is bewaard, dan kunnen we starten met het updaten van de live omgeving. Afhankelijk van de grootte en complexiteit van de website zetten we de testomgeving om naar live omgeving of we voeren de updates uit op de live omgeving. 

8. Controleren live omgeving

Ook de live omgeving controleren we grondig op werking en weergave. De backup wordt bewaard. 

Ben jij er klaar voor?

Wil jij overstappen naar WordPress 6 of wil je weten of jouw website toe is aan onderhoud of updates? Anja vertelt je alle ins & outs over de benodigde updates van jouw website: a.vandenberg@fastware.nl of 0164 23 02 10

Ook interessant