Zie je het voor je?

Geschreven door Stefan van Isselt

De Apple Vision Pro is uitgekomen en dat maakt de tongen los. Uiteraard denken wij ook, wat gaat de impact worden op de maatschappij? Hoeveel veranderd ons straatbeeld hierdoor? Wat doet dit voor onze entertainment? Maar voor ons het belangrijkste, hoeveel veranderd ons werk hierdoor? Allemaal vragen die we ons hardop hebben gesteld. 

In het straatbeeld

Ik kan mij nog herinneren dat de mobiele telefoon voor het eerst voor iedereen betaalbaar was en zijn intrede deed, ja zo oud ben ik dus. Toen er in 1999 aan wat Amsterdammers gevraagd werd of ze een mobiele telefoon gingen gebruiken was het antwoord over het algemeen “Nee, dat heb ik toch niet nodig”. En misschien dacht ik dit zelf ook wel toen de iPad uit kwam. Daar denk ik onderweg naar een vakantieland met twee kinderen op de achter bank beduidend anders over kan ik vertellen. Dus dan nu de Vision Pro. Zie ik het voor mij dat ik hiermee over straat ga lopen of in de trein zit. Op het moment niet. Maar over 25 jaar zal het vast de normaalste zaak van de wereld zijn. 

Amsterdammers over een mobiele telefoon in 1999

Entertainment

Hiervoor is dit apparaat natuurlijk uitermate voor geschikt. Je zit thuis op de bank, kinderen liggen op bed en je partner heeft wat te doen buitenshuis, dan zet je de bril op. Swiped met een handgebaar naar Disney+ en zet de nieuwste Marvel film op in het formaat ‘huiskamer vullend’. Dan heb je ook nog de mogelijkheid om je huiskamer te vervangen door een setting die bij de film of serie past zodat je helemaal in die wereld verkeert. Een grotere vorm van escapisme is er bijna niet. Je volledig onderdompelen, weg van de sleur, in een fictionele wereld. 

Entertainment volgens Apple

Op het werk

Geen grote schermen of meerdere schermen meer op het bureau. Telefoon kan eraf. Geen oordoppen meer. Alleen nog een kopje koffie, een snuisterij om het op te leuken en vooruit, toch nog pen en papier om een schets te kunnen maken. Verder niets. Want dit zit straks allemaal in de bril. Dat zien we hier wel voor ons, natuurlijk is de vraag, kan je hierin lekker werken in je favoriete programma’s? Ben je niet te veel afgesloten van je collega’s? In de promo video’s zien we dat Mail en Safari open staan maar wij werken ook met de bekende officeprogramma’s, Figma, het hele Adobe pakket. Is het dan ook prettig werken is de vraag. 

Webdesign & UX

Welke impact heeft het voor ons als webbureau? Gaan we het ontwerp traject straks anders in? Vraagt de Apple Vision Pro niet om volledig andere randvoorwaarden? We hebben in ieder geval de UI kit toegevoegd aan onze Figma documenten. Want ontwerpen voor schermen die in de fysieke ruimte zweven is voor ons natuurlijk ook nieuw. Maar het mooie is, we zien het wel voor ons!

UI elementen voor de Apple Vision Pro

Samenvattend

In dit blog heb je aantal gedachtegangen voorbij zien komen. Als we deze op zouden sommen tussen de voor- en nadelen dan kom je wat ons betreft op dit uit:

Voordelen

  • Een nieuwe manier van ontspanning
  • Clean desktop policy is eenvoudig
  • Meerdere grotere schermen tegelijk openen
  • Volledig in je eigen bubbel

Nadelen

  • Je wordt misschien te veel afgesloten van de buitenwereld
  • Nu nog onbetaalbaar en alleen in Amerika te verkrijgen
  • De bril is nu wel heel groot

Zie jij het voor je?

Dat we in 2049 met zijn allen rondlopen met hele dunne bril, of zelfs lenzen, die over de hele wereld een augmented reality laag projecteert. Dat je navigatie hebt op je fiets, pijlen worden geprojecteerd op het fietspad. Of als je een weekend weg bent dat je tips krijgt over een bepaald restaurant die jouw lievelingsgerecht serveert. Dat wet- en regelgeving is aangepast voor in het verkeer. Er zijn plaatsen waar je ‘Vision proless’ kan rondlopen. Museums zijn gevuld met oude mobiele telefoons, CD’s, blu rays, USB sticks, tapestreamers, TV’s, iPods, iPads en nog veel meer multimedia apparatuur die overbodig zijn geworden. 

Laat het ons weten!

Reageer op deze blog op LinkedIn of in de reacties. 

Ook interessant