Gaatjes vullen met plaatjes. Gaat Generative fill ontwerpers helpen of vervangen?

Geschreven door Joey Huijsmans

“Plaatjes vullen geen gaatjes”, maar daar brengt AI verandering in. Hoe gaan onze ontwerpers om met AI (Artifical Intelligence)? AI baant zich overal een weg om van toegevoegde waarde te zijn. Zo ook in de ontwerpwereld kunnen we met tekstopdrachten beeld genereren die bruikbaar zijn in ontwerp of het geeft de inspiratie om tot waanzinnige ideeën te komen! Bij Fastware vinden we de AI-ontwikkelingen maar wat interessant natuurlijk. We experimenteren erop los met AI-tools als Midjourney, Leonardo AI, Canva en Adobe Firefly. Met name Adobe Firefly is al behoorlijk geïntegreerd. Hoewel Firefly nog in bèta is kunnen we het al niet meer wegdenken als design-tool.

Wat is Adobe Firefly

Firefly is een AI-model van Adobe die ‘Generative Fill’, generatief vullen mogelijk maakt. Het is een manier om afbeeldingen te genereren of automatisch te bewerken met behulp van kunstmatige intelligentie. Het handige is dat Firefly geïntegreerd is in Photoshop, wat voor veel (multimedia) ontwerpers en DTP’ers toch wel standaard tot het palet van designtools behoord. Naast Photoshop kun je Firefly ook gebruiken in Adobe Express, een laagdrempelige ontwerptool om content te creëren, vergelijkbaar met Canva. Zo kun je in Express je lettertypes vormgeven in iedere denkbare stijl je die maar kunt verzinnen. Naar verwachting zal Adobe haar AI-model doortrekken in meer van haar tools.   

Wat is Generative fill of Generatief vullen?

Generative fill in Photoshop is een optie die je kunt vinden in het menu Edit > Fill. Het werkt als volgt: je selecteert een gebied dat je wilt vullen, bijvoorbeeld een gat, een vlek of een object dat je wilt verwijderen. Vervolgens kies je voor generative fill en laat je Firefly zijn magie doen. Firefly analyseert de context van de afbeelding en genereert een realistische invulling voor het geselecteerde gebied. Je kunt het resultaat nog verder aanpassen met de sliders voor kleur, textuur, helderheid en contrast.

Wat maakt Generative Fill zo bijzonder?

Ten eerste is het heel snel en makkelijk. Je hoeft niet meer uren te besteden aan het klonen, stempelen of retoucheren van je afbeeldingen. Met één klik kun je ongewenste elementen verwijderen of ontbrekende delen toevoegen. Ten tweede is het heel slim en creatief. Firefly leert van miljoenen afbeeldingen en kan zo de meest geschikte invulling bedenken voor elke situatie. Het houdt rekening met de stijl, het perspectief, de verlichting en de details van de afbeelding. Het kan zelfs nieuwe elementen genereren die niet in de originele afbeelding voorkomen, zoals planten, dieren of mensen.

Hoe wij vandaag de dag generatief vullen

Bij Fastware gebruiken we het nu met name om storende onderwerpen uit foto’s te verwijderen, bijvoorbeeld een lantaarnpaal of boom die uit iemand zijn hoofd ‘groeit’. Je selecteert dan de lantaarnpaal en geeft als opdracht ‘remove’. Vervolgens vult de selectie zich op met een natuurlijk lijkende achtergrond. Het geeft je zelfs 3 keuzes waaruit je de beste kunt kiezen. Ben je niet tevreden, dan genereer je nog 3 mogelijkheden, enzovoort tot je tevreden bent. 

We gebruiken het ook om afbeeldingen meer ‘lucht’ te geven. Ook letterlijk. Soms heeft een afbeelding meer lucht nodig, zodat het op je website of brochure beter past in combinatie met tekst of andere huisstijl elementen. In Photoshop maak je dan het canvas groter, je selecteert het nog lege canvasstuk aansluitend aan de afbeelding en laat het zonder prompt generatief opvullen. Je zult zien dat Firefly dit nog niet altijd, maar in veel gevallen heel netjes oplost. 

Snel een bewerking doen met behulp van Generative Fill in Photoshop.

Generative fill is een geweldig hulpmiddel voor ontwerpers die hun afbeeldingen willen verbeteren of veranderen. Je kunt het gebruiken om fouten te corrigeren, variaties te maken, ideeën te testen of nieuwe concepten te creëren. Het geeft je meer vrijheid en flexibiliteit om je visie tot leven te brengen. 

Worden ontwerpers vervangen door AI?

Hoewel AI veel voordelen en kansen biedt voor ontwerpers, brengt het ook enkele uitdagingen en vragen met zich mee. Zo roept AI ook de vraag op naar de rol en de waarde van de menselijke ontwerper, ‘human content’. We grappen nu al naar elkaar, straks zijn we niet meer nodig!  Kan AI ooit de menselijke creativiteit vervangen of overtreffen? Wat onderscheidt een menselijke ontwerper van een AI-ontwerper? Wat is de toegevoegde waarde van een menselijke ontwerper in een wereld waarin AI steeds meer taken kan overnemen?

Wij geloven dat AI nooit een volledige vervanging kan zijn voor de menselijke ontwerper, maar eerder een aanvulling of een verrijking. Wij zien AI als een hulpmiddel of een partner, die ons kan helpen om betere, snellere en mooiere ontwerpen te maken, maar die ons ook kan uitdagen, inspireren en verrassen. Wij zien AI als een nieuwe ontwikkeling in design, net zoals andere technologieën die de geschiedenis van design hebben beïnvloed, kijk maar naar DTP-software, als Photoshop of Illustrator. Wij zien het als een kans om onszelf te blijven ontwikkelen, te leren en te experimenteren als ontwerpers!

Probeer het zelf eens op Canva.com

Een goed ontwerp voor jouw onderneming?

Met ontwerp geven wij vorm aan jouw web-toepassing, content of identiteit. Wij geven je advies of voeren het graag voor je uit. Of het nu gaat om een nieuw idee of een herontwerp. Onze ontwerper Stefan neemt je mee in het ontwikkelproces waar creativiteit, visueel ontwerp, gebruikersvriendelijkheid, interactie en techniek samensmelten tot een succesvol eindproduct: 
s.vanisselt@fastware.nl of 0164 23 02 10

Ook interessant