Spreek je op jouw website de taal van jouw doelgroep? Een zoekwoorden onderzoek geeft antwoord op deze belangrijke vraag. Vaak genoeg gebruiken we in ons eigen vakgebied ook jargon, maar gebruikt jouw doelgroep online ook diezelfde terminologie?
Door online in te spelen op het taalgebruik van jouw doelgroep koppelt Google de zoekintentie en zoekopdracht van jouw doelgroep ook aan jouw website. Hierdoor stijg je in de zoekresultaten. Meer mensen zullen hierdoor de weg naar jouw website vinden. Goed gevonden worden door zoekmachines wordt ieder jaar belangrijker.
Binnen de wereld van SEO (Search Engine Optimization) zijn we onze website continu aan het optimaliseren om goed gevonden te worden door zoekmachines. Maar eigenlijk zou Google optimalisatie een betere term zijn, want ruim 95% van de Nederlands gebruikt Google als zoekmachine. Ruim 70% van alle zoekopdrachten wordt in Google Search ingevoerd. Meer dan 22% gebruikt Google Images. Het overige deel zoekt het antwoord op de zoekvraag elders.
Aan de hand van een voorbeeld is het belang van het gebruik van de juiste terminologie het eenvoudigst uit te leggen. Bij Fastware gebruiken wij op de werkvloer zelden de term webwinkel, we hebben het altijd over webshops. Onderzoek je beide termen dan valt op dat er online meer gezocht wordt op webshops dan op webwinkels.
Mooi, we doen het dus goed! We zetten online massaal in op webshops en we vergeten de term webwinkel… Nee, absoluut niet. Maandelijks zoeken ruim 700 mensen op de term "webwinkel maken". Die kunnen en gaan we niet negeren! De doelgroep die de term webwinkel gebruikt is voor ons net zo interessant, misschien nog wel interessanter. Nog interessanter, hoe zit dat?
Het zoekvolume is één, maar het is ook van belang om te kijken hoeveel concurrentie er op een zoekwoord zit. Hoog scoren op een zoekwoord waar veel concurrentie op zit, is moeilijker en kost meer tijd. Dit wil overigens niet zeggen dat je het niet moet doen. Woorden waar regelmatig op wordt gezocht en waar de concurrentie niet al te hoog is, zijn het interessantst.
Als we weer naar ons voorbeeld kijken, zien we hierin ook een duidelijk verschil. De zoekterm “webshop maken” krijgt een concurrentiescore van 74 van de 100. De term “webwinkel maken” bijna de helft, 41. Kortom, daar zit veel minder concurrentie op. Dit voorbeeld is vergelijkbaar met de term "webwinkel laten maken" of "webshop laten maken". Bekijk het hieronder zelf maar.
Maar we zijn er nog niet. Zeventig procent van de zoekopdrachten bestaat uit drie of meer woorden (long tail keywords). De andere dertig procent zoekt op één of twee woorden (short tail). Leuk feitje, maar wat heb ik er aan? Door je te focussen op long tail zoektermen krijg je meer relevante bezoekers. Dit komt omdat de zoekintentie heel erg gekaderd is. Webwinkel maken kan impliceren dat je zelf een webwinkel wilt maken in plaats van het door professionals te laten doen. Terwijl je met "webwinkel laten maken" echt een externe partij zoekt.
We pakken ons voorbeeld er weer bij. Vul je na “webwinkel maken” het woord “met” in dan geeft Google een aantal suggesties waar regelmatig op wordt gezocht. Zoals op de afbeelding te zien is, vallen er al direct een aantal af. We zoeken namelijk long tail zoekwoorden met webwinkel. Aangezien wij webshops op het door ons gebouwde CMS bouwen, blijft er één over. “Webwinkel maken met ideal” kan voor Fastware een interessante zoekvraag zijn om op in te spelen, want met een webshop gebouwd op ons CMS is betalen met iDEAL mogelijk. Door op deze manier gebruik te maken van long tail zoekwoorden kader je de zoekvraag en sluit je irrelevante zoekvragen uit, zoals “webwinkel maken met Wordpress.”
Door gebruik te maken van meerdere bronnen en tools, zowel betaalde als gratis tools, kom je in eerste instantie een heel eind. Veel bedrijven en marketeers vergeten echter één van de belangrijkste tools bij een zoekwoorden onderzoek. En het mooiste is, die is gratis, maar pas op. Hij is soms niet eenvoudig te gebruiken…
Ik heb het over onze eigen hersenen. Zeker als je je gaat verplaatsen in jouw eigen doelgroep. Het gevaar is namelijk dat je dan al snel te moeilijk denkt. Jouw doelgroep zoekt vaak op termen waar jij niet aan denkt. Het zijn termen waarvan je vindt dat ze te eenvoudig zijn of de lading (net) niet dekken. Hierdoor vergeet je zaken mee te nemen in het onderzoek die misschien juist heel erg waardevol zijn. Logisch, want je zit diep in de materie. Dan is het lastig om in de huid van jouw doelgroep te kruipen.
Denk dus goed na over de terminologie die je gebruikt op de website. Verplaats je in jouw doelgroep en probeer met een neutrale bril naar de teksten te kijken. Pak je dit liever professioneel aan? Neem contact met ons op voor meer informatie. Onze SEO-specialist informeert en adviseert u graag.