20-04-2022
Heb je een webwinkel of online verkoop-platform? Let op! Nieuwe regels vanaf 28 mei 2022
Een aanscherping van de regels bij online verkopen; dit is het gevolg van een nieuw wetsvoorstel consumentenbescherming van ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en Franc Weerwind (Rechtsbescherming) waarmee de Eerste Kamer heeft ingestemd op 29 maart j.l. De aanscherping van de regels komt er kortgezegd op neer dat er meer heldere en eerlijke communicatie naar consumenten moet zijn bij online aankopen. Eerlijke onlinehandel. Geen misleidende (zogenaamde) kortingsacties meer, geen valse reviews en nog meer. De regels gelden voor de gehele EU. Een gelijker speelveld voor ondernemers, wel zo fair! 
Wat verandert er? En wat betekent dit voor jouw webshop?
Reviews 

Uitgebreide informatieplicht 
Veel consumenten worden getriggerd door positieve en negatieve reviews, dit beïnvloed nu eenmaal de aankoopbeslissing. Laat je op je webshop, social media of platform bij producten reviews en beoordelingen zien? Dan moet je daar vanaf 28 mei 2022 bij vermelden:

 • Hoe je controleert dat deze recensies van klanten zijn die dat artikel hebben gekocht en gebruikt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een controle op verdachte patronen, zoals veel recensies in korte tijd voor een bepaald product of de aanwezigheid van identieke teksten bij producten.
   
 • Of je alle positieve en negatieve reviews van producten verwerkt.
   
 • Of er sprake is van sponsoring en of je voor beoordelingen betaalt.
   
 • Op social media is het daarnaast verboden valse consumentenbeoordelingen, zoals het (laten) plaatsen van likes, weer te geven.
   
 • Is je website aangesloten bij partijen als bijvoorbeeld Kiyoh of Trustpilot, voldoe je aan de informatieplicht door op je website te vermelden hoe deze review partijen omgaan met reviews.
Gepersonaliseerd aanbod

Een persoonlijk aanbod speciaal voor de klant die eigenlijk geautomatiseerd tot stand is gekomen op basis van een persoonlijk profiel met gegevens zoals aankoopgeschiedenis, recente zoekopdrachten, interessegebieden en meer. Bij het geven van dit soort aanbiedingen ben je straks verplicht de klant hierover te informeren voordat hij iets koopt. Een melding op de betaalpagina zou in dit geval kunnen volstaan. De klant heeft hierdoor de mogelijkheid om de alsnog na te gaan of deze speciale aanbieding wel echt zo aantrekkelijk is ten opzichte van andere aanbieders.

Kortingen

Black Friday! Hoge kortingen tot wel 70%! Alleen vandaag! Je kent ze wel, de meest absurde kortingen waarbij ik mijzelf altijd afvraag of ik de dag ervoor of erna niet belachelijk teveel betaal? Begrijp me niet verkeerd, ik gun iedereen zijn belegde boterham, tuurlijk mag er best verdient worden, maar wel fair toch? Niets is minder waar. In de meeste gevallen zijn de van-prijzen (van €10,- voor €4,-) dermate opgeschroefd dat de voor-prijzen omgerekend helemaal geen 70% prijsvoordeel oplevert. Uitzonderlingen daargelaten natuurlijk, maar in die gevallen vraag ik mij af of de prijzen doorgaans niet absurd te hoog zijn.

AdobeStock_284675160

 

De van-prijs mag je vanaf 28 mei niet meer in willekeurige vorm toepassen voor het geven van de korting. Als je adverteert met een van-voor-korting, moet je uitgaan van de laagste prijs die je tenminste 30 dagen voorafgaand aan de kortingsactie hanteert voor het betreffende artikel.
Je mag wel korting laten zien ten opzichte van de prijs van je concurrent of de adviesprijs van een bepaald product.

‘Gratis’ online diensten

Bied jij ‘gratis’ digitale diensten aan, waarvoor consumenten hun persoonlijke gegevens moeten opgeven? Dan moet je straks meer informatie verstrekken over hoe lang klanten aan de digitale dienst vastzitten en hoe ze zich weer kunnen uitschrijven. Consumenten krijgen het recht om binnen 14 dagen zonder reden de gratis digitale dienst op te zeggen. Zeggen ze op? Dan moet je als aanbieder van een digitale dienst direct de verwerking van de klantgegevens stoppen en verwijderen.

Online marktplaatsen

Aanscherping voor de online marktplaatsen; denk aan Bol.com, Amazon, Etsy. De consument neemt een product of dienst af van jouw aangesloten ondernemers of consumenten die hun producten of diensten op jouw marktplaats aanbieden. Om aan de nieuwe richtlijnen te voldoen, moet je consumenten nog voordat zij iets kopen laten weten met wie zij rechtstreeks zakendoen. Daarnaast geef je aan of het een ondernemer of consument is en welke voorwaarden er bij de overeenkomst gelden.
Zet deze gegevens goed zichtbaar op je betaalpagina. Wegstoppen in bijvoorbeeld je algemene voorwaarden mag niet.

Onderzoek plicht

Naast de informatieplicht, heb je ook een onderzoek plicht. Voordat je producten of diensten laat aanbieden via jouw platform dien je informatie te hebben ingewonnen over de verkoper omtrent de juridische status (ondernemer of particulier) en de voorwaarden.

Vergelijkingssites

Uitgebreide informatieplicht voor vergelijkingswebsites die middels een zoekfunctie de goedkoopste aanbieder laat zien. Denk aan Independer.nl, Kieskeurig.nl enz.

Maak je klanten vooraf duidelijk welke elementen de uitkomst van een zoekopdracht bepalen. Je hoeft hierbij niet je algoritmes bekend te maken, maar je moet wel aangeven op basis waarvan een zoekresultaat tot stand komt. Bijvoorbeeld: als bedrijven betalen voor een hoge plek in de zoekresultaten, dan moet je hier eerlijk over zijn. Deze informatie verstrek je, vanaf de pagina waarop je de zoekresultaten toont, ongeacht of een bezoeker iets bij jou koopt.

Handhaving en sancties

Hou je je niet aan de nieuwe regels, dan zien de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) (voor zover het een financiële dienst of activiteit betreft) dit als oneerlijke handelspraktijk. Zij zullen daarop handhaven. Hierbij zijn aard, omvang, ernst, duur en frequentie van de overtreding van belang. De ACM en AFM kunnen boetes opleggen of overtreders een termijn geven waarbinnen zij de onjuiste situatie moeten oplossen. De boetes kunnen oplopen tot 4% van de jaaromzet of tot een maximumboete van 2 miljoen euro. Als een overtreding vaker voorkomt, kan het percentage oplopen naar 10% van de jaaromzet.

Jouw webshop conform de nieuwe regelgeving?

ContactHeb je vragen op het gebied van deze nieuwe regels en kom je er niet aan uit? Anja leest tussen de regels door en bekijkt samen met jou wat je situatie is en hoe wij je verder kunnen helpen: a.vandenberg@fastware.nl of 0164 23 02 10